Artikel

Willem I van Beijeren van Schagen, Bastaard van Holland, eerste heer van Schagen van 1427 tot 1465. Hij leefde van 1387 (of 1389) tot 1473. Willem werd dus 84 (of 86) jaar oud.

 

Willem I van Schagen

willem 1 NEW

In tegenstelling tot wat Dirk Burger van Schoorl in zijn kroniek over Schagen beweert, is Willem van Beijeren, bastaard  van Holland, niet in 1404 beleend met de heerlijkheid Schagen, maar in 1427. Dat gebeurde door zijn neef Philip de Goede, toen hertog van BourgondiĆ« en ruwaard (plaatsvervangend graaf) van Holland, Zeeland en Friesland. Philips strijd om het graafschap met zijn nicht Jakoba van Beijeren werd in zijn voordeel beslecht in 1428 met de Zoen van Delft. Jakoba bleef in naam gravin van Holland en Zeeland, Philip werd ruwaard (plaatsvervangende graaf) maar had het voor het zeggen. 

Voordat Willem van Beijeren heer van Schagen werd, had hij zich al op vele manieren verdienstelijk gemaakt voor zijn vorsten. Zijn vader, graaf Albrecht van Beijeren, had voor zijn opvoeding gezorgd. Willem was 15 of 17 toen zijn vader in 1404 stierf. Hij zal dat zeker van nabij hebben meegemaakt, net als zijn wettige broers en zussen en zijn bastaardbroers en -zussen. 

De halfbroer van Willem de Bastaard, Willem van Beijeren, ook wel Willem van Oostervant geheten, volgde zijn vader op. Hij stierf in 1417. Diens opvolger, zijn broer Jan, luisterend naar de naam Jan zonder Genade, heeft Willem op vele manieren ingeschakeld. Op 5 januari 1424 werd Jan vermoord. De strijd om de opvolging werd geleverd door Jakoba van Beijeren, de dochter van Willem van Oostervant, en Philip de Goede, sedert 1419 hertog van Bourgondiƫ, zoon van Margaretha van Beijeren, de wettige zus van Willem van Oostervant en Jan zonder Genade. Die strijd was ook een voortzetting van de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

 

 

Philip  de Goede266px Philip the good

Willem was tegelijk deelnemer en pion in die strijd. Hij kwam er heelhuids uit, werd heer van de heerlijkheid Schagen en verstevigde daarmee de positie van Philip de Goede in het hoge noorden van zijn graafschap. Omdat Philip de directe zeggenschap had over Eenigenburg, Sint Maarten en Valkkoog, kwam hierdoor de gehele dijk langs de Zijpe, tussen Krabbendam en Kolhorn onder zijn beheer.

Willem van Beijeren heeft goed gezorgd voor zijn heerlijkheid. Hij bouwde of verbouwde het slot in 1440, hij liet de kerk bouwen, voltooid in 1460, inclusief zijn eigen grafkelder. Die kerk werd geweid aan Christophorus. Hij zorgde voor de inpoldering van de heerlijkheid Burghorn, schonk Schagen een haven in Kolhorn, zorgde ervoor dat de stad marktrechten kreeg voor twee jaarmarkten en een weekmarkt op donderdag en schonk Schagen een waag. 

Hij bewerkstelligde dat zijn oudste zoon, Albrecht, heer van Schagen werd in 1465 en zijn jongste zoon, Willem, heer van Burghorn in 1463. 

 

 

 Lees ook het uitgebreide artikel onder Bronnen