Artikel

 

 

In de loop van de tijd is er hier en daar (niet overal trouwens) verwarring ontstaan over Jan van Schagen. De verwarring betrof de leeftijd van Jan van Schagen. Dat zat hem in het gegeven dat vader en zoon werden opgevat als één persoon. 

Jan Willemsz (dat voorkomt verwarring met Jan Jansz) werd geboren in Den Haag in ± 1436 (tussen 1433 en 1439) als tweede zoon van Willem van Beijeren, bastaard van Holland, eerste heer van Schagen en Johanna van Hodenpijl. Hij werd vernoemd naar zijn grootvader van moederskant, zoals zijn oudere broer Albert of Albrecht werd vernoemd naar de gootvader van vaderskant, Albrecht van Beijeren, graaf van Holland.

Jan Willemsz trouwde rond 1480 met Aaf/Eva van Berkenrode, dochter van Jan van Berkenrode uit Heemstede/Haarlem. Zij kregen vier kinderen, Jan, Gerrit/Gerard, Willem en een dochter van wie de naam niet bekend is. Hij was volgens alle berichten eerst getrouwd geweest met Anna de Vrieze uit Oostende in Zeeland.

Jan Willemsz van Beijeren van Schagen werd tot ridder geslagen in de slag bij Montlhéry in 1465

Jan werd als vervanger heer van Burghorn in 1475, het jaar waarin zijn broer Willem, heer van Burghorn, op bevel van Karel de Stoute aan het hoofd van een contingent Haarlemmers naar Neuss vlakbij Keulen trok, omdat Karel daar versterkingen nodig had om de belegering van die stad kracht bij te zetten. Willem keerde uiteindelijk niet terug als heer van Burghorn en Jan werd 1481 definitief beleend met deze heerlijkheid. Hij woonde in Haarlem en bekleedde daar functies als schout en schepen.

In 1511 droeg hij de Burghorn over aan zijn zoon Gerrit of Gerard, die tevens baljuw van Texel was. Gerard stierf in 1518. In dat jaar werd Jan Jansz, de oudste zoon van Jan Willemsz heer van Burghorn. 

Jan Willemszoon stierf vermoedelijk in of vlak voor 1518. Hij was toen ruim 80 jaar oud.

Jan Janszoon was de oudste van de vier kinderen van Jan Willemsz en Aaf van Berkenrode. Hij werd geboren in ± 1482, vermoedelijk in Haarlem, in het huis dat later bekend werd of toen al bekend was als het Huis van Schagen in Koningstraat. Jan heeft in Haarlem vele functies bekleed, o.a. als schout maar vooral als burgemeester. Hij trouwde in ongeveer 1510 met Catharina van Schengen, dochter van Lodewijk van Schengen en Johanna van Reimerswaal. 

Jan heeft uiteindelijk de heerlijkheid Schagen geërfd nadat Jozina van Schagen, de dochter van zijn oudste broer, lang geaarzeld had of hij wel de juiste keuze was. Zij besloot per testament uit 1541 Jan te benoemen tot haar leenvolger in Schagen. Op 23 augustus 1542, Barthelomeusdag, stierf Jan Jansz van Beijeren van Schagen, waardoor de heerlijkheid Schagen overging naar zijn oudste zoon Willem. 

Jozina maakte dat nog mee, want zij stierf een klein jaar later, op 15 juni 1543. 

 

Lees het uitgebreide artikel onder Bronnen