Een nieuw project van Meesterlijk Schagen: “Deutsche Verein” in Schagen (1887)”


Meesterlijk Schagen heeft de beschikking gekregen over een bijzonder fotoalbum.


Dit fotoalbum is jarenlang in het bezit van de familie Plukker geweest.
Het fotoalbum is een fraaie goud-op-snee uitgave met foto’s van leden van de “Deutsche Verein” in Schagen. In deze Duitse club zaten personen afkomstig uit - vermoedelijk - Westfalen die zich in de omgeving van Schagen hebben gevestigd. Daaronder bevinden zich bekende namen als Bolte, Schmalz en Wilbers. Het album is gemaakt ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van het echtpaar Hermann Böttger – Auguste Gordes.

Lees meer

Omdat de Historische Vereniging Schagen en Meesterlijk Schagen geen expositieruimte bezitten hebben wij in overleg met de familie Plukker besloten het fotoalbum te schenken aan het Zijper Museum. De officiële overdracht zal in 2018 plaatsvinden.


Project
Voor zover bekend is nooit een onderzoek verricht naar de trek van Duitsland naar Nederland en in het bijzonder Schagen. Veel familienamen uit die tijd zijn uitgegroeid tot een begrip in Schagen en omgeving.
Meesterlijk Schagen wil daarom een onderzoeksproject – met drie onderdelen - initiëren om:

 

  1. de geschiedenis van de Deutsche Verein in Schagen te achterhalen en om meer aan de weet te komen over de leden en hun nazaten. Wij willen ons daarbij niet beperken tot de in het fotoboek genoemde namen.
    Voor dit projectonderdeel heeft Meesterlijk Schagen de foto’s uit het album laten scannen. De gescande afbeeldingen worden ieder op een aparte webpagina geplaatst met daarbij de mogelijkheid voor een bezoeker om tekst toe te voegen en een reactie te plaatsen. Op deze wijze hoopt Meesterlijk Schagen het grote publiek te betrekken bij het onderzoek. .
  2. meer te weten te komen over de achtergronden waarom men naar Nederland trok. Bekend is dat het niet alleen middenstanders waren maar ook seizoenarbeiders die de boeren kwamen helpen bij het binnenhalen van de oogst en bij de zware arbeid op het land.
  3. in een aantal gevallen dieper ingaan op de familiegeschiedenis en het ondernemerschap.
  4. De resultaten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden op de website Geheugen van Schagen en de website van het Zijper Museum.
    Mocht het resultaat van dit onderzoek bijzonder interessant zijn dan wordt een uitgave in boekvorm overwogen.

Voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan projectonderdeel I verwijzen we naar de albumpagina.