Artikel

Meesterlijk Schagen werd attent gemaakt op het bestaan van een bijzonder fotoalbum. Dit fotoalbum was jarenlang in het bezit van de familie Plukker. 

Het fotoalbum is een fraaie goud-op-snee uitgave met foto’s van leden van de “Deutsche Verein” in Schagen. Veel leden waren afkomstig uit Westfalen en vestigden zich in Schagen en omgeving. Je ziet veel familienamen die nu nog voorkomen: Bolte, Stöve, Meyer, Wilbers enz.. Het album werd door de vereniging aangeboden aan Hermann Böttger en zijn echtgenote Auguste Cordes bij hun zilveren huwelijksfeest. 

 

BoettgerCordes kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het album is 12 september 2018 door de familie Plukker aan het Zijper Museum geschonken.

De geschiedenissen van deze migranten zijn interessant genoeg om te onderzoeken. De Historische Vereniging De Zijpe en de Historische Vereniging Schagen e.o. hebben daar een project van gemaakt met als doel meer aan de weet te komen:

a) over de Deutsche Verein in Schagen en haar leden. Wij willen ons daarbij niet beperken tot de in het fotoboek genoemde namen. In een aantal gevallen wordt dieper ingegaan op de familiegeschiedenis en het ondernemerschap.

b) over de achtergronden waarom men naar Nederland trok. Bekend is dat het niet alleen middenstanders waren, maar ook seizoenarbeiders die de boeren kwamen helpen bij het binnenhalen van de oogst en bij de zware arbeid op het land. 


De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het Geheugen van Schagen, de Kakelepost en de site van het Zijper Museum. Mocht het resultaat bijzonder interessant zijn dan wordt een uitgave in boekvorm overwogen.

De foto’s uit het album:

Album 

 

Namenlijst van de personen in het album:

pdfDeutsche_Verein_Namenlijst_21oct.pdf 

 

 

 

In het Geheugen van Schagen vind je onder Artikelen

- Deutsche Verein in Schagen 1887  en

- Deutsche Verein - Familie "naam"  (diverse artikelen)

Onder de tab Bronnen vind je de voortgang en resultaten van het lopende onderzoek.