Artikel

 

Markt Schagen

 

In 1982 ging het hart van Schagen op de schop. Door aannemer Woestenburg werden de Gracht, de Molenstraat, de Nieuwe Laagzijde en het Rensgars opnieuw bestraat en van groen voorzien. Het masterplan kwam van ingenieursbureau Oranjewoud. Na afronding begin september 1982 werd het geheel feestelijk in gebruik genomen. 

De Junior Kamer Schagen haakte in op deze festiviteiten. Het jaar 1982 vierde zij haar eerste lustrum. Om dit heugelijke feit luister bij te zetten kwam men met een schitterend idee. 
Eind 19e eeuw begin 20e eeuw was er nog geen waterleiding in Schagen. Men moest pompen om aan water te komen. Op de de Markt stonden er twee. Eén tussen de kerk en "De Posthoorn" en één ter hoogte van d’Olde Smidse. Ook op de Gedempte Gracht bevond zich een pomp. Het idee was om op de Markt weer een identieke pomp neer te zetten.

De gemeente was blij met dit initiatief. De toenmalige wethouder Dick de Waard gaf dan ook graag zijn toestemming voor de plaatsing. Echter hoe kom je aan zo'n pomp? Het oude exemplaar bestond niet meer. Gelukkig bestonden er oude foto’s van het origineel. Na veel speurwerk in archieven, bij antiquairs en ijzergieterijen werd de oorspronkelijke leverancier gevonden. Dat bleek de Keppelse IJzergieterij in Laag Keppel (Achterhoek) te zijn. Dit bedrijf beschikte nog over de originele modeltekeningen. Bovendien was de kennis aanwezig om zo'n pomp te gieten. Het probleem was echter dat de gietmal niet meer aanwezig was. Die moest opnieuw gemaakt worden. Het maken van zo'n mal vereist veel kennis van houtbewerking. De Junior Kamer heeft het geld daarvoor met een aantal acties bij elkaar gesprokkeld. Zo werden er nostalgische oude prenten en ansichtkaarten verkocht.


Op zaterdag 4 september 1982 was het zover. De exacte replica van de pomp op de Markt werd feestelijk in gebruik genomen. Uitsluitend bij die gelegenheid gaf de pomp geen water maar bier. Hiervoor was een speciale vergunning nodig. Na enig aarzelen gaf de gemeente alsnog haar medewerking in de vorm van een compromis. Er mocht naast de pomp getapt worden..

Het resultaat van al deze inspanningen is heden ten dage nog steeds op de Markt te bewonderen.