Artikel

Gerrit Cornelis Sloof
Geboren te Heerjansdam op 11 oktober 1910, overleden te Alkmaar op 17 januari 1990.
Gehuwd in 1931 te Koedijk met Marijtje Katharina de Maijer. Scheiding in 1942.
Op 15 april 1942 trouwde hij met Margretha Richta Grietje Doorenbos.

 

Gerrit Sloof 4

 Afbeelding: Verzet in West-Friesland - Jan van Baar c.s ; ISBN 90 6455 112X

 

Gerrit Sloof uit Sint Maarten, was hoofd van de afdeling Land- en Tuinbouw van het Arbeidsbureau Alkmaar. Het personeel van het arbeidsbureau bestond voor 25% uit NSB-leden. Gelukkig waren er ook veel kritische ambtenaren. Vanaf 1942 werd het Arbeidsbureau door de Duitsers ingezet bij de gedwongen ‘Arbeidseinsatz’, dat wil zeggen de tewerkstelling van jonge mannen in Duitsland.
In zijn positie als afdelingshoofd zat Gerrit aan het voorspeen, daardoor kon Gerrit zich opwerken tot een van de grootste administratieve saboteurs van deze instelling. Over de daarvoor noodzakelijke karaktertrekken, moed en brutaliteit, beschikte hij in ruime mate. Samen met Jan van der Ben, zorgde hij voor de nodige papieren en namen. Hiermee kon de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) aan het werk. Na september 1944 nam de dreiging van tewerkstelling enorm toe. Het aantal onderduikers steeg daarmee aanzienlijk. Gerrit was ook districtsleider van de LO westelijk West-Friesland. Hij bleek een goed oog te hebben voor het aantrekken van nieuwe mensen bij het verzet. Zo introduceerde hij Jan Sinnige bij het LO met wie hij later intensief ging samenwerken.

 

Op de foto Gerrit Sloof (zittend 2e van links, Jan Sinnige zittend 3e van links en Jan van der Ben , zittend 4e van links). Bron: Boek van Jan Sinnige "Dat was het dan".

thumbnail JanSinnigeDickvanVeenFransN

 

 

 

Gerrit Sloof werd tenslotte zo bekend, dat een arrestatie niet meer kon uitblijven. Op 4 november 1943 werd hij, waarschijnlijk door verraad, in Schagen gearresteerd en naar Kamp Vught overgebracht. Vlak daarvoor, op 19 oktober, waren negentien leden van de LO in Hoorn opgepakt. 

 

Na de arrestatie van Gerrit Sloof werd de leiding van het district westelijk West-Friesland opgedeeld tussen Jan Sinnige en Piet Ott. De arrestatie was voor Jan Sinnige (verzetsnaam Jan de Vries) aanleiding om met voortvarendheid een ontsnappingsplan op te zetten. Jan regelde al enige tijd bonkaarten voor de gevangenen in Kamp Vught. Bijna elke woensdag reisde hij per trein naar Vught om de bonkaarten af te leveren bij een vertegenwoordigster van het Rode Kruis, mevrouw Timminga, die woonde aan de Taalstraat, op nummer 7. Samen met mevrouw Overeem en mevrouw van Beuningen zorgde zij voor voedselpakketten en leverde die af in Kamp Vught. Zij had dus toegang. Via haar kreeg hij contact met een meneer Hanegraaf, een aannemer die voor de Duitsers werkzaamheden uitvoerde in het kamp. Die kreeg het voor elkaar dat Gerrit Sloof tewerkgesteld zou worden buiten het kamp in een meubelopslagplaats aan de Willemsvaart bij Den Bosch. Samen met Jan Beemsterboer zou hij Gerrit Sloof daar afhalen. Jan Beemsterboer had nog een vergunning om met zijn auto te rijden. Ter plaatse aangekomen bleek Gerrit niet aanwezig. Sinnige was van mening dat Sloof er niet was omdat hij deze reddingspoging te riskant had gevonden. Sinnige stond immers bekend als ondernemend, hondsbrutaal en soms een waaghals die tot het randje ging. Later bleek dat Gerrit op het laatste moment in een ander buitengebied bij Vught was tewerkgesteld. 

 

Gerrit Sloof 1

Afbeelding hierboven en -onder- bron: Arolsen Archives  

 

 

Er werd een tweede poging ondernomen om Gerrit te ontzetten. Dichtbij het kamp was een café waar de SS-kampbewaarders elkaar ontmoetten. De eigenaar van het café, meneer Lemoen, was volgens mevrouw Timminga betrouwbaar. Toen Lemoen de naam Timminga hoorde, bleek hij bereid Jan de Vries te helpen. Lemoen bracht hem in contact met een Friese SS’er, Bijl genaamd. Bijl wilde best helpen en bekende dat hij dat deed om zich voor later in te dekken. Om zijn goede wil aan te tonen overhandigde hij Jan de Vries een briefje van Sloof. Ondanks alle voorbereidingen slaagde het verzet er niet in Gerrit Sloof te ontzetten.Gerrit zou nog zes maanden in Vught blijven. Samen met zijn verzetsvrienden Melle Komrij, C. Weeda, W. van Dijk en Piet Boogaard. Op 24 mei 1944 werd Gerrit op transport gezet naar Konzentrationslager Dachau. Daar kwam hij op 26 mei 1944 aan. 

 

Gerrit Sloof 3

 

Gerrit overleefde Dachau. Op 20 april 1945 werd hij uit de hel van Dachau bevrijd door de Amerikanen. Op 31 mei 1945 strompelde hij rond 17.00 uur op het station in Alkmaar uit de trein. Asgrauw, hij woog nog maar 76 pond. Na de oorlog hield hij zich actief bezig met het wel en wee van Sint Maarten Hij was lange tijd wethouder van de toenmalige gemeente. Hij werd wel de officieuze burgemeester van Sint Maarten genoemd.

 

gerrit sloof kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 verzet aangepast

verzet 2