Artikel

Leonard Roggeveen werd op 2 maart 1898 te Schagen geboren.

Het gezin Roggeveen woonde aan de Loet op de hoek van de Herenstraat. Op de afbeelding hieronder het tweede huis links van het huis met het uithangbord Meubelen.
Roggeveen

Zijn vader, Jan Roggeveen, had daar een slagerij, hij was muzikaal, schreef (gelegenheids)gedichten en speelde toneel. Zijn moeder was Anna Ploeger.

Leonard Roggeveen ging naar de openbare lagere school in Schagen en volgde de Rijkskweekschool in Haarlem. (Hij zat in dezelfde klas als C. Wilkeshuis). Hij slaagde in 1916.

Hij werkte als onderwijzer in 's-Gravezande (1916-1921), Leiden (1921-1923) en in Den Haag (1923-1952). Vanaf 1941 was hij hoofd van de lagere school in de Meidoornstraat.

 

Afbeelding uit 1947 als hoofd van de Meidoornschool

Leonard Roggeveen

 

 

In de jaren na 1916 reisde Leonard Roggeveen rond met een poppenkastspel. Sommige van zijn boeken zijn een omwerking van door hem bedachte poppenkastvoorstellingen.

In zijn jonge jaren was toneelspelen zijn grote hobby. Hij heeft serieus overwogen om akteur te worden. 1917 richtte hij in ’s-Gravenzande met collega’s de ’s-Gravenzandsche Tooneelclub op.
Uit onvrede met de repertoirekeuze sloot hij zich drie jaar later aan bij Die Ghesellen van den Spele, een Haags gezelschap onder leiding van Eduard Veterman.
Twee producties en zes maanden later viel dat gezelschap uiteen.  

Behalve kinderboeken schreef Leonard Roggeveen poppenkastspelen, een toneelstuk t.g.v. het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernard.

Ook organiseerde hij de kinderboekenmarkten van de Bijenkorf, gaf lezingen, deed redactioneel werk én trad van 1946 tot 1951 met zijn zesde klas op in het AVRO-radioprogramma 'De schoolbel'.

In 1952 werd hij voor het onderwijs afgekeurd wegens hartklachten. Hij ging wel door met schrijven. Na een hartinfarct overleed Leonard Roggeveen in Den Haag op 22 juni 1959.

 

  • Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugdjaren. 
  • Zelf heeft hij ooit zijn boeken in drie soorten verdeeld: 
    - Avontuurlijke en fantastisch-technische verhalen voor oudere jongens 
    - Gemoedelijke levensechte babbelverhaaltjes voor jonge kinderen 
    - Verhalen uit het gewone kinderleven 
  • Hij werkte meestal aan twee boeken tegelijk: één voor jonge kinderen en één voor oudere kinderen. 
  • In eerste instantie illustreerde hij zijn boeken zelf. Later werden ze geïllustreerd door o.a. Herman Berserik, Ted Schaap, Jenny Dalenoord, Rie Cramer en Kees van Lent. 
  • Leonard Roggeveen was lid van de'Vereeniging van Vlaamse jeugdschrijvers'. Hij probeerde het Vlaamse jeugdboek ook in Nederland populair te maken. 
  • Harry Mulisch gaf 'De ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling' op als zijn favoriete jeugdboek. 
  • Leonard Roggeveen was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. 
  • In Den Haag en Rotterdam werden scholen naar hem genoemd.

 

 

 

Klik op Bronnen voor meer info.

.

 leonard roggeveen