Artikel
Hoe de Roosstraat aan zijn naam komt
De Schager Roosstraat ligt in de Magnusbuurt, een oudere wijk van Schagen die voor WO II tot stand kwam. De straat kreeg zijn naam door de roos in het wapen van Schagen. Het is niet bekend hoe Schagen aan zijn –aanvankelijk witte — roos kwam. Berust die vooronderstelling op de legende van Ridder Magnus of was er een relatie met de stad York of de provincie Yorkshire in Engeland? Dit is zeker een nader onderzoek waard. De Schager Roos was bekend genoeg om er zelfs in de Gouden Eeuw een fregat van de oorlogsvloot naar te vernoemen.
Gevelsteen Bloemgracht 15, Amsterdam — de Schager roos in zilver
Het fregat „Schager Roos”, rond 1600 getekend door Willen van de Velde de Oudere
Geschiedenis
In 1555 voeren de burgemeesters van Schagen een wapen dat bestaat uit een schild met een witte roos in een witte cirkel met in de vier hoeken een lelie in een rood veld. In 1816 bevestigt de Hoge Raad van Adel dit wapen, echter het wit is vervangen door goud. Het schild wordt vastgehouden door een met een knots gewapende geharnaste man. Dit refereert aan de mythische Ridder Magnus, waarvan het bestaan nooit is aangetoond. Volgens de legende werd Magnus door Graaf Willem van Holland in het jaar 1219 het recht verleend het wapen met de roos te voeren. Dit was een beloning voor zijn heldendaden tijdens de Kruistochten bij Damiate in het huidige Egypte.
Ridder Magnus of St. Christoforus?
Het is aannemelijk dat voor de reformatie het schild gedragen werd door de heilige Christoforus.
Hoe is de Christoffel ooit in Schagen gekomen? Dan gaan we terug naar de inwijding op de naamdag van Sint Christoforus 26 juni 1450 van de oorspronkelijke katholieke kerk op de Markt. Een kerk gesticht door de eerste Heer van Schagen Willem van Beieren, bastaardzoon van Graaf van Holland Albrecht van Beieren. Willem en Johanna waren ook de eerste bewoners van het slot Schagen. Dit verhaal dient ver voor de reformatie van 1573.
In Holland kwam de naam Christoffel niet voor. In zuid Europa w.o. Oostenrijk en Duitsland maar vooral in de streek Beieren was Christoffel een alom bekende heilige. Door de grafelijke titel en slimme huwelijken is de familie Beieren in Holland gekomen. (Bekend is een plein vernoemd naar Willem van Beieren) Albrecht Graaf van Holland vernamen hoe Schagen strategisch aan de Waddenzee nabij de Keins aan de Westfriesedijk ligt. Dit was de reden tot bouw van het slot, bij een slot hoort eenmaal een kerk. Er stond een houten kerk die al veel te verduren heeft gehad. Dit gaf de aanleiding tot bouw van een stenenkerk. In een tijd waar alleen het katholieke geloof heerste en de adel als voorbeeld fungeerde voor de burgerij. Tot 1357 stond het geloofsonderhoud onder de regie van de Abdij van Egmond, in dit jaar werd door de Graaf van Holland de eerste pastoor aangesteld voor Schagen. In de huidige tijd wordt een pastoor aangesteld door de bisschop maar in de 20ste eeuw is de teller aan de pastoor 65ste die verbonden waren aan de Sint Christoforuskerk.
In de Duitse plaats Norden stond een woonhuis waarin rond 1600 de organist Garbrand van Schagen woonde. Dit woonhuis is niet aan de slopershamer ontkomen. De gevelsteen is echter bewaard gebleven en toont het wapen van Schagen dat wordt vastgehouden door een man met een staf. In het kerkje van Schoorl is een soortgelijke afbeelding te zien.
Wapen na de fusie met Harenkarspel en Zijpe
Sinds 2013 is Schagen samengegaan met Harenkarspel en Zijpe. Ter gelegenheid daarvan kreeg de fusiegemeente een nieuw wapenschild.
Relatie tussen de stad Schagen en en de stad York?
De kroniekschrijver Dirk Burger van Schoorl vermeldde omstreeks 1710 dat zowel de stad Schagen als de Engelse stad York een wapenschild met een witte roos voeren. De achterliggende historie grijpt terug op de “War of the Roses” in de vijftiende eeuw. De strijd om het koningschap van Engeland tussen de adellijke families York en Lancaster. Volgens de interpretatie van Shakespeare voerde York een witte roos en Lancaster een rode roos. De provincie Yorkshire heeft naderhand de witte roos als wapen geadopteerd.
De witte roos van York
De rode roos van Lancaster
Meer over de War of the Roses via Wikipedia