Artikel


Jan van Noordt

Jan van Noordt werd in 1624 geboren in Scha­gen aan het Noord. De fam­i­lie van Noordt kende veel bek­ende kun­ste­naars. 

- Vader, Sybrand van Noordt senior (ca. 1590 – 1654), was schoolmeester, beiaardier en organ­ist. Vanaf 1630 woonde het gezin in Ams­ter­dam. Hij werd in 1642 aangesteld als beiaardier van de Zuiderkerk.

- Ook zijn broers Anthoni (1617-1675) en Jacob (1620−1680) werden organ­ist en com­pon­ist. 
- Broer Lucas werd predikant.
- De zoon van Jacob, Sijbrand junior (afbeelding hieronder), werd com­pon­ist en organ­ist van de Grote Kerk in Haarlem.

 

sijbrand van noordt. jr

 

Jan van Noordt kreeg rond 1642 zijn opleiding bij Jacob Adriaensz. Backer. Jan woonde toen in de Slijkstraat.

Na de dood van Backer schilderde hij meer in de stijl van Govert Flinck en Pieter Lastman. Hij ontwikkelde zich tot een flamboyant historie- en portretschilder.
Hij koos zijn onderwerpen uit klassieke thema's: Bijbelse en mythologische taferelen en ook scènes uit geliefde toneelstukken van die tijd. 
Aanvankelijk schilderde van Noordt voor de vrije markt. Toen zijn werk steeds meer in de smaak ging vallen kwamen daar ok portretten bij.
De Amsterdamse regentenfamilies bezorgden hem veel opdrachten.  
Afbeelding hieronder: zelfportret

 

Jan van Noordt

 

In 1674 woonde of werkte hij op de Bloemgracht. Op 2 mei 1675 vertrok hij plotseling uit een atelier op de Egelantiersgracht.

Tussen 1664 en 1667 had hij een leerling, Johannes Voorhout.


Van Noord is nooit getrouwd, maar had blijkbaar een goede verstandhouding met de dochter van Samuel Coster. Samuel Coster was in die tijd een bekend geneesheer en toneelschrijver.
Hij schreef in de stijl van Gerbrand Bredero. Hij was oprichter van de Neder Duijtse Academie.

Jan van Noordt overleed in Amsterdam in 1676.

 

Afbeelding: Jongen met valk door Jan van Noordt

jan van noordt

Klik op Bronnen voor meer informatie.