Artikel

Tijdens een raadsvergadering op 15 januari 1924 moest een belangrijke knoop worden doorgehakt. De laatste bewoner van het woonhuis naast “De Posthoorn”, de heer Visser, was al enige tijd geleden overleden. De gemeente was er in geslaagd het pand aan te kopen met de bedoeling het te slopen en zo het marktterrein te vergroten. Er is veel over vergaderd omdat sommige raadsleden het een slecht plan vonden. Ze vonden het, zolang “De Posthoorn” bleef staan, maar half werk. Het voorstel om het pand te slopen werd aangenomen met 5 tegen 4 stemmen. De heer Helder, een van de raadsleden, was groot voorstander van het plan.     

13-02-1924 Volkshumor. De opening die weldra tusschen de perceelen Peetoom en Rotgans aan de Markt alhier zal ontstaan, door het sloopen van het perceel van wijlen den heer C. Visser Azn., heet nu reeds in den volksmond “het Heldersche gat”. Wie onze raadsverslagen trouw heeft gevolgd, zal licht den oorsprong van dien niet ongeestigen naam vinden.

In juli 1940 werd het nogmaals spannend, er waren namelijk plannen voor den bouw van een overdekt marktterrein op de plaats waar nu café “de Posthoorn” staat, dat dan zou moeten worden aangekocht om ruimte te krijgen na den sloop ervan. Gelukkig is van al deze plannen nooit iets terecht gekomen.         

an02marktdg06

Lees meer in:
Mooi Schagen
- u
itgave Stichting Uitgeverij Noord-Holland. Geschreven en samengesteld door Harry Kooij. Prijs € 29,95, exclusief verzendkosten. Het boek verschijnt voorjaar 2016: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..