Artikel

Aan de andere kant van de gasfabriek, dus achter de bebouwing van de Nieuwe Laagzijde komen we dit span tegen. Het is de heer Struijf, de postbode, met zijn ket en kar.

21-01-1904 Iets over postvervoer. Dat er door plaatselijke omstandigheden nog hier en daar op postgebied eigenaardige toestanden bestaan, is van algemeene bekendheid. Misschien niet aan ieder bekend echter zijn de volgende verhoudingen. Van uit Schagen vertrekken naar twee der hulpkantoren hittenwagens, die bestuurd worden door de postboden zelf, zonder eenig ander geleide. Eigenaar van hit en kar is niet het Rijk, doch de postbode zelf. Vroeger waren die postboden in het bezit van eene hondenkar, die zij er voor eigen rekening op na hielden om de post te vervoeren, wijl de bode-loopen naar die dorpen anders te vermoeiend zouden zijn. Dat middel van vervoer werd in ons land wel meer door postboden gebezigd. Nadat op zekeren keer een postbode een ongeluk met zijne hondenkar had gehad, kwam er van het Hoofdbestuur eene aanschrijving, dat dit vervoermiddel niet meer gebezigd mocht worden. De directeur te Schagen wist toen te bewerken dat aan de twee boden eene zekere som werd ter hand gesteld om zich eene kar met hit aan te schaffen. Voor het onderhoud wordt hun bovendien eene jaarlijksche toelage verstrekt.

bg13gasfabriekef08

Lees meer in:
Mooi Schagen
- u
itgave Stichting Uitgeverij Noord-Holland. Geschreven en samengesteld door Harry Kooij. Prijs € 29,95, exclusief verzendkosten. Het boek verschijnt voorjaar 2016: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..