Artikel

Lenie Blind


Leentje Blind, geb. 24 februari 1923 te Nieuw-Helvoet, overleden 24 augustus 1971 te Katwijk.
Gehuwd met J.W. Bergman op 5 september 1946 te Den Helder.
Beroep: huisvrouw.
Lenie BlindLenie Blind was de oudste in een gezin van drie kinderen. Haar vader werkte bij de marine in Hellevoetsluis en werd in 1929 overgeplaatst naar Den Helder. Hier volgde Lenie de lagere school en de huishoudschool. Vanwege de vele bombardementen op Den Helder evacueerde het gezin in 1942 naar Schagen. Ze vonden een onderkomen in een nood-woning bij een familie op de Hoep. Vader Blind werkte tot het laatst van de oorlog op de Marinewerf in Den Helder, waar hij iedere dag met de trein naar toe ging.

 

Lenie werkte in die tijd in de Regentenstraat in de kruidenierswinkel bij Melle Komrij. Deze plaatselijke kruidenier, die zich vanaf 1942 al met verzetswerk bezighield, bracht Lenie in contact met dit werk. Toen Melle Komrij in 1943 werd gearresteerd en naar kamp Vught werd gebracht, heeft Lenie de kruide-nierszaak voortgezet. Lenie wist een aantal malen op slinkse wijze haar baas op te zoeken in Vught, en bracht dan levensmiddelen het kamp binnen.

 

Maar niet alleen de kruidenierszaak had haar aandacht, ook de contacten met onderduikers in de regio werden overgenomen. Lenie zocht en vond veel families in de omgeving bereid om onderduikers op te nemen. Ze verzorgde ook het organiseren en ontvreemden van persoonsbewijzen en verrichtte koeriersdiensten voor de gewapende verzetsmensen die vooral uit de gemeente Zijpe opereerden. Dat deed ze allemaal op een oude fiets voorzien van massieve banden. Nooit werd er thuis iets over dit werk verteld. Toch was deze thuisbasis van groot belang. Lenie verstopte de bonkaarten, persoonsbewijzen en ander verzetsdrukwerk dat ze rond moest brengen in huis. Een van haar geheime plekjes was het toilet. Onder de ouderwetse houten toiletbril was veel losse bergruimte. Lenie had in die tijd veel contact met verzetsmensen uit de gemeente Zijpe waaronder Piet Blokker en Piet Ott. 

 

Na de bevrijding is voor het gemeentehuis van Schagerbrug een groepsfoto genomen, waarop Lenie Blind te zien is als enige vrouw, te midden van allemaal gewapende verzetsmensen. In 1946 is Lenie Blind getrouwd, ze kreeg vier kinderen. Ze was bijna 25 jaar gelukkig getrouwd toen ze ziek werd en op 24 augustus 1971 overleed. Ze was een moedige verzetsvrouw die veel gevaren heeft getrotseerd.