Artikel

De Schager monumenten

De gemeente Schagen kent tientallen gebouwen die door het rijk zijn aangewezen als beschermd monument. De rijksmonumenten, in totaal ca. 100, zijn van nationale betekenis. Daarnaast zijn er monumenten die door de provincie Noord-Holland (48) en door de gemeente zelf (143) als beschermd monument zijn aangewezen. Hiertoe behoren ook bruggen, sluizen, stukken dijk, e.d.

Schagenaar Paul Stoel heeft een aantal van deze monumenten in Schagen getekend. De resultaten zijn zo mooi en natuurgetrouw dat Meesterlijk Schagen Paul gevraagd heeft om alle monumenten in Schagen te tekenen. Een flinke klus. Deze tekeningen gaan wij in het Geheugen publiceren. Paul streeft er naar om elke maand een paar af te leveren.

Als uitgangspunt nemen wij de lijst van Rijks-, Provinciale  en Gemeentelijke monumenten zoals die in Wikipedia gepubliceerd zijn. Gezien de grote hoeveelheid beginnen wij in eerste instantie met de monumenten in de oude gemeente Schagen.

Overzicht monumenten

 1. Rijksmonumenten gemeente Schagen
  Rijksmonumenten uit Monumentenregister Rijk
  Rijksmonumenten (website Drimble)
 2. Provinciale monumenten gemeente Schagen
  Provinciale monumenten (Wikipedia)
 3. Gemeentelijke monumenten gemeente Schagen 
  Lijst gemeentelijke monumenten (website Gemeente Schagen)
  Omschrijvingen van de gemeentelijke monumenten (website Gemeente Schagen)
  Gemeentelijke monumenten (Wikipedia)
 4. Gemeentelijke monumenten plaats Schagen
  Monumenten plaats Schagen (Wikipedia)

Over Paul Stoel

paul stoel

Paul Stoel woont in Schagen en werkt bij de kustwacht. Daarnaast is Paul striptekenaar, cartoonist en illustrator en tevens eigenaar van de "Strip Studio Schagen".

Hij ontwerpt logo's en geeft workshops in zijn vakgebied. In 2001 verscheen bij uitgeverij Pirola in Schoorl zijn boek "De geschiedenis van Schagen in Strip".

 

 


 

 

 

Originele tekening aanschaffen?

Wil je graag een originele tekening van een monument of van je huis of winkel? Zend dan een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij laten je dan zo spoedig mogelijk een prijs en een levertijd weten. Originele tekeningen worden naar keuze geleverd in de formaten A5, A4 of A3.

De tekeningen tref je aan onder Afbeeldingen.